Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno


Muzej pod otvorenim nebom nije tako čest način susreta sa muzealijama. Sirogojno čuva i prezentuje oko 50 originalnih zlatiborskih brvnara sa preko 2000 eksponata koji su izloženi u jedinstvenoj postavci starih seoskih okućnica sa mnogobrojnim zgradama...

Stopića pećina


Stopića pećina je rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Dugačka je 191,5 m, pokriva površinu od 7911,5 m2 i ima zapreminu od preko 120000m3. Pećina ima impresivni ulazni otvor s desne strane reke Prištavice širok 35m i visok 18m.

Vodopad Gostilje


Svakako jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora upravo je Gostiljski vodopad. Nalazi se u selu Gostilje na 25km od centra Zlatibora. Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20m, visoko krečnjačke litice, formirajući tako jedinstven vodopad. Nizvodno od vodopada potok gradi veći broj manjih vodopada i slapovi sve do ušća u reku Katušnicu.

Specijalni rezervat Uvac


Specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Nalazi se u kanjonu Uvca, na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš, uklješten između masiva planina Zlatar na jugozapadu i Javor na severoistoku. Predstavlja rajsko mesto ne samo za turiste, nego i za prave poznavaoce prirode, speleologe i ornitologe. U njemu živi 104 vrste ptica. Najčuvenija i najveća od njih je beloglavi sup.

Šarganska "osmica"


Nekada je ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem... Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760mm kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz "Ćira" ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive... Sada delom ove pruge na relaciji Mokra Gora - Višegrad, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, saobraća voz "Nostalgija". Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćete kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15440metara.

Mećavnik - Drvengrad


Drvengrad je filmsko etno selo u Mokroj gori, selu na razmedji Zlatibora i Tare koje je reditelj Emir Kusturica izgradio na brdu Mecavnik. Mecavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železnickom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka Šarganska osmica.

Andrićgrad - Kamengrad


Na ušću Belog Rzava u reku Drinu, u Višegradu, naš režiser Emir Kusturica sagradio je kompleks Andrićevog grada. Andrićev Višegrad, tačka spajanja i često tačka tragičnih razdvajanja naroda i kultura, ponovo je zablistao na kartama kulturnih i turističkih lokacija.